dinsdag 16 januari 2018

NTR en VPRO werken nauwer samen bij wetenschap

NTR en VPRO gaan nauwer samenwerken op het gebied van de wetenschap. Makers van de gezamenlijke wetenschapsproducties worden per 1 juli binnen één crossmediale werkplaats in Villa VPRO gehuisvest. Beide omroepen gaan hun gezamenlijke wetenschapsproducties vanuit één beleidsmatige visie met bijhorend budget produceren, om meer te halen uit makers, middelen en inhoud en zo het publiek beter bedienen.

Met deze stap is een volledig platform- en omroepoverstijgende samenwerking rond het thema wetenschap een feit geworden. Namens de hoofdredacties van NTR en VPRO is Hans de Clercq gevraagd leiding te geven aan de versterkte samenwerking.

Hans de Clercq, hoofd wetenschap NTR: “Makers van verschillende platforms kunnen nu nog hechter maar ook leniger met elkaar samenwerken. Door mensen letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar zetten, kunnen we redactionele en productionele inspanningen beter combineren maar profiteren we ook van het bundelen van onderzoek, communicatie, innovatie en huisvesting. De budgetten die NTR en VPRO de afgelopen jaren reeds investeerden in gezamenlijke wetenschapsproducties, gaan één budget vormen zodat we vanuit een gemeenschappelijke crossmediale visie kunnen werken aan wetenschapsinformatie via verschillende platforms en spin offs. Daardoor haal je meer uit makers, middelen en inhoud.”

De samenwerking zorgt ervoor dat niet alleen het publiek beter wordt bediend, maar ook dat de bestuurlijke complexiteit binnen Hilversum vermindert en er als één partij kan worden samengewerkt met partners binnen en buiten Hilversum. NTR en VPRO maken zich samen sterk om wetenschap tot een vast thema te maken binnen de programmering van de Nederlandse Publieke Omroep. Op die wijze krijgt de wetenschap de aandacht die ze verdient. Beide omroepen waren al de twee grootste leveranciers van wetenschapsproducties van de publieke omroep. In plaats van te concurreren, zochten beide de afgelopen jaren al nauwere samenwerking. Dat resulteerde in coproducties zoals Beagle, in het kielzog van Darwin (Nederland 2), de portal Wetenschap24, Labyrint (sinds twee jaar het vaste wetenschapsmagazine van Nederland 2) en Labyrint Radio (Radio 1). Ook wordt er een nieuwe titel ontwikkeld voor Nederland 3 zodat een breder, jonger publiek kan worden bereikt.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen