dinsdag 16 januari 2018

NPO staat achter visie Sander Dekker

Een onderscheidende, slagvaardige publieke omroep die een breed publiek bereikt, dat is de ambitie die het Kabinet met de brief van staatssecretaris Sander Dekker uitspreekt. Om die rol in de toekomst te waarborgen stelt de staatssecretaris een aantal wijzigingen van de mediawet voor die al in 2016 in werking moeten treden.

De Nederlandse Publieke Omroep herkent zich in de toekomstvisie die Sander Dekker schetst en is blij dat de voorstellen die de Raad van Bestuur van de NPO en de omroepen afgelopen juni deden grotendeels worden overgenomen. De nadruk ligt daarbij op onderscheidende programmering, het beter bereiken van jongere generaties, het meer betrekken van het publiek, het vergroten van transparantie en ruimte voor talentontwikkeling en innovatie.

Het is  een historische stap van de staatssecretaris om het publieke omroepbestel open te stellen voor programmavoorstellen van externe partijen. Hierdoor ontstaat meer creatieve competitie die ten goede zal komen aan de kwaliteit van de programma’s bij de publieke omroep. Het geeft kansen om jonge, innovatieve makers sneller en directer toegang tot de programmering te geven en zo samen met de omroepen vernieuwende programmaconcepten te produceren.

De NPO deelt de zorg van de staatssecretaris dat bepaalde groepen en met name jongeren steeds moeilijker te bereiken zijn. Er wordt steeds meer online en steeds minder lineair naar televisie gekeken. De NPO is verheugd dat de staatssecretaris de publieke omroep de ruimte geeft om op alle platforms aanwezig te zijn. Juist daar waar het publiek zich bevindt: op televisie, radio, online, evenementen, via apps en on-demand.

De NPO heeft al eerder aangegeven in haar programmering prioriteit te geven aan journalistiek, documentaires, Nederlandstalig drama, kinderprogrammering, kunst en cultuur en evenementen. Het kabinet ondersteunt deze lijn en dringt bovendien aan op meer publieke, transparante verantwoording. De NPO zal de komende jaren de dialoog versterken tussen makers en publiek over de kwaliteit en onderscheidendheid van programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep. Publieksparticipatie komt hoog op de agenda te staan: het publiek wordt nog meer betrokken bij de programma’s en uitkomsten van bijvoorbeeld publieksmetingen hebben direct effect op toekomstige programmering.

Met de wijzigingen die de staatssecretaris voorstelt is de modernisering van het omroepbestel, die begon met de recente fusies tussen omroepen, afgerond en is de NPO klaar om de belangrijke rol in de Nederlandse samenleving te spelen die het Kabinet ambieert: als verbindende factor in de samenleving, als cultuurdrager van Nederland, als onafhankelijke en betrouwbare aanbieder van informatie en als innovator in een veranderende mediawereld.

Bron: NPO

Bericht delen