dinsdag 16 januari 2018

Monument IKON-journalisten verhuist naar NOS

Het monument ter nagedachtenis aan de vijf IKON-journalisten die in de jaren 80 van de vorige eeuw in El Salvador omkwamen, krijgt op 17 maart aanstaande een nieuwe plek in de grote hal van de NOS. De verhuizing is noodzakelijk vanwege het vertrek van de IKON naar het gebouw van de Evangelische Omroep.

Na de onthulling neemt een aantal journalisten deel aan een forum met het thema ‘journalistieke verslaggeving in conflictgebieden, toen en nu’. Het monument is door de IKON aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid geschonken, die het in bruikleen geeft aan de NOS.

Het monument zal opnieuw onthuld worden door voormalig IKON-directeur Lejo Schenk die indertijd de opdracht gaf tot de vervaardiging van het monument. Voor die bijeenkomst zijn behalve omroepcollega’s ook familie en nabestaanden van de omgekomen journalisten uitgenodigd. In een bijbehorend programma zullen de overdrachtsformulieren worden getekend door de directies van de IKON, de NOS en Beeld en Geluid.

Jan de Jong, algemeen directeur NOS: “Het is een eer om dit gedenkteken in ontvangst te mogen nemen en een plek te geven in ons gebouw. Journalistieke verslaggeving in conflictgebieden is één van de taken van de NOS. We weten als geen ander hoe belangrijk dit werk is en hoeveel inspanning onze collega’s in het buitenland leveren. Dat gold ook voor de IKON-journalisten en -cameraman die in El Salvador koelbloedig zijn omgebracht. We betreuren het verschrikkelijke lot dat hen trof en staan graag stil bij wat zij voor de Nederlandse journalistiek hebben betekend.”

Ton F. van Dijk, algemeen directeur IKON: “De IKON is verheugd over het feit dat het monument voor de omgekomen IKON journalisten een belangrijke plek heeft gekregen binnen het NOS gebouw. Hiermee wordt op gepaste wijze blijvend de aandacht gevestigd op de tragedie die heeft plaats gevonden in El Salvador en die een vijftal professionele journalisten het leven kostte. De nieuwe plek voor het monument symboliseert de plaats die de moord op deze journalisten inneemt in de geschiedenis van de Nederlandse journalistiek. De IKON dankt de NOS en Beeld en Geluid voor de wijze waarop gezamenlijk is gezorgd voor het vastleggen van deze cruciale gebeurtenis in het leven van de journalisten, hun familie, de medewerkers van de IKON en de journalistiek in het algemeen.”

Aad van den Heuvel (ex-KRO), Kees Schaepman (ex-VPRO en NVJ) en freelance fotograaf Jeroen Oerlemans nemen zitting in het forum dat geleid wordt door Jan Eikelboom (NOS/Nieuwsuur). De inleiding wordt verzorgd door Huub Wijfjes, bijzonder hoogleraar omroepjournalistiek.

De IKON-journalisten kwamen op gewelddadige wijze om het leven tijdens de uitoefening van hun beroep in El Salvador (Midden Amerika). Koos Koster, Jan Kuiper, Hans ter Laag en Joop Willemsen werden op 17 maart 1982 vanuit een bewuste hinderlaag door het regeringsleger omgebracht. Cornel Lagrouw onderging op 19 maart 1989 hetzelfde lot toen hij werd getroffen door een gericht schot in de nasleep van een vuurgevecht waar hij met zijn team ongewild in terecht was gekomen.

Het monument bestaat uit een 2,5 bij 3,5 meter groot wandreliëf, vervaardigd uit twee soorten graniet waarop een witte albasten steen rust. Het werd in 1995 vervaardigd door de Utrechtse beeldhouwer Marius van Beek (1921 – 2003).

Bron: IKON/Broadcast Magazine

 

 

 

 

 

 

 

Bericht delen