dinsdag 16 januari 2018

Jaarrapport kijkcijfers: Nederland kijkt meer

De Nederlander keek in 2012 gemiddeld 196 minuten (3 uur en 16 minuten) per dag televisie. Uit de cijfers in het Jaarrapport 2012 van Stichting KijkOnderzoek zijn twee belangrijke conclusies te trekken: de totale kijktijd stijgt en er wordt meer uitgesteld gekeken.

Zowel op televisie als op internet worden televisieprogramma’s op een later tijdstip teruggekeken, maar dat gaat niet ten koste van de totale tijd die de Nederlander aan televisiekijken spendeert.

Uit de jaarcijfers blijkt dat de hoeveelheid kijken via het televisietoestel stijgt. Deze groei wordt vooral veroorzaakt door het kijken naar sportevenementen (WK schaatsen Allround, EK Voetbal, Olympische Spelen) en het slechte weer in de aprilmaand. De sterke groei van kijktijd naar de nieuwe digitale zenders, geplaatst onder Overig, die in in 2011 te zien was, vlakt af in 2012.

Het uitgesteld kijken via het televisietoestel is opgenomen in de totale kijktijd van de 196 minuten per dag. Het percentage uitgesteld kijken binnen 7 dagen is in 2012 gegroeid van 2,9 procent naar 3,2 procent van de totale kijktijd. Dit percentage is nog relatief bescheiden, vergeleken met bijvoorbeeld Engeland, waar het percentage inmiddels boven de 10 procent ligt. Wel heeft het grote impact op specifieke titels, waar soms zelfs tussen de 300.000 en 400.000 kijkers het programma uitgesteld bekijken. Het kijken via een harddisk recorder groeit ook consistent door. Van 2,7 procent naar 3,4 procent. Een groei van ruim 25 procent.

Directeur Stichting KijkOnderzoek Bas de Vos: “De zich doorzettende trends, digitalisering en uitgesteld kijken op andere platforms, laten zien dat blijven innoveren in het kijkonderzoek belangrijker is dan ooit. We zullen vervolgstappen moeten gaan maken in het meten en rapporteren van kijken op andere platforms.”

Bron: Stichting KijkOnderzoek

Bericht delen