dinsdag 16 januari 2018

Debat over einde van televisie

Het medium televisie ondergaat grote veranderingen. Zo groot, dat het idee van televisie zoals het begonnen is, namelijk als uitzender van programma’s op vaste tijdstippen en zonder invloed van de kijker, ten einde lijkt. Hoe ziet de toekomst van televisie eruit? Bestaat televisie straks nog wel?

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en SPUI25 nodigen belangstellenden uit voor een lezing over dit onderwerp op donderdag 27 november 2014 van 17.00-19.00 uur bij Beeld en Geluid in Hilversum.

Oude en nieuwe media groeien naar elkaar toe, concurreren en convergeren. Big Brother wees als programma vooruit naar de transformatie die het medium televisie in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw zou ondergaan. Nieuwe vormen van journalistiek, televisie in high definition, interactieve televisie: de televisie verandert van een medium dat programma’s of content uitzendt op een door de zender bepaald tijdstip, naar een medium dat net als ene bibliotheek of archief programma’s en content voor individueel gebruik door de kijker beschikbaar stelt. Hoe spelen omroepen, programmamakers en televisieproducenten in op deze veranderingen?

Tijdens de bijeenkomst zal een drietal sprekers aan het woord komen. Na de individuele presentaties volgt een debat.

Eggo Müller (UU) is Professor Media en Communicatie aan de Universiteit Utrecht. Hij is directeur van de ‘School of Media and Culture Studies’ en co-directeur van het onderzoek naar Televisie in transitie aan de UU.

Paul Römer (NTR) begon zijn omroeploopbaan bij de TROS, hij was onder andere uitvoerend producent en Hoofd amusement. Van 1995 tot 2010 werkte hij bij Endemol, onder andere als Managing Director Nederland. Sinds 2011 is hij directeur van de NTR.

Hans Beerekamp is televisiecriticus van NRC Handelsblad

Belangstellenden kunnen zich voor het debat aanmelden via SPUI25.

Bron: Beeld en Geluid

Bericht delen