dinsdag 16 januari 2018

Bezuiniging publieke omroep ‘buitenproportioneel’

Het ergert NOS-directeur Jan De Jong dat de politiek denkt nog meer op de publieke omroep te kunnen bezuinigen. Bovenop de geplande € 200 mln die in het regeerakkoord staat, pleitte VVD-kamerlid Anouchka van Miltenburg eerder deze maand ervoor de publieke omroepen met nog eens € 200 mln te korten. De bezuinigingen die Hilversum nu moet verwerken, zijn ‘buitenproportioneel’, meent De Jong. In Het Financieele Dagblad stelt hij: “De publieke omroep moet een kwart inleveren, veel meer dan welke sector ook.”

“Je moet zorgen voor een gezonde afstand tussen de publieke omroep en politiek. Ik betoog niet dat Den Haag zich niet mag bemoeien met de inrichting van het publieke bestel, maar ik vind dat politici zich niet zo druk moeten maken om de inhoud van de programma’s. Dat doen ze nu wel.” De omroepen zijn onderling overeen gekomen dat het publieke bestel van 21 naar 8 omroepen moet zijn teruggebracht in 2016. De NOS heeft op het gebied van nieuws- en sportverslaggeving in deze samenstelling een sleutelrol.

“De bestuurlijke drukte neemt af door de huidige plannen. Het wordt helderder met het 3-3-2-model: drie warenhuizen (fusieomroepen Vara/BNN, Tros/Avro en KRO/NCRV), drie boetieks (VPRO, Max en EO) en twee nutsbedrijven (NOS en NTR). Maar het bestel blijft uniek in de wereld. Ooit komt de vraag of je nog ledenomroepen nodig hebt.”

“Door te roepen dat we meer moeten bezuinigen, krijgt Hilversum geen kans het nieuwe bestel vorm te geven. Het 3-3-2-model is een uitstekende opmaat om tot 2021 rust te hebben. Daarna moeten we kijken hoe het systeem verder evolueert. Geef Hilversum de ruimte een slag te maken.”

Bron:  Het Financieele Dagblad/Broadcast Magazine

 

Bericht delen