dinsdag 16 januari 2018

Andere Tijden over spelshows

“De AVRO zei ‘wij moeten ook zo’n show!’, en stuurde me naar Amerika. Daar heb ik een week televisie gekeken en overal polaroids van gemaakt. Alles bij elkaar gejat”, zegt Fred Oster in Andere Tijden.

Hij kwam terug met het idee voor de Wie-kent kwis en werd zelf de presentator. De formats van vrijwel alle spelshows in de jaren ’80 kwamen uit het buitenland en werden zonder scrupules gekopieerd.

De spelshows waren in de jaren 70 en 80 dé televisieprogramma’s van het weekend en belangrijke uithangborden voor de omroepen. Hele gezinnen zaten aan de buis gekluisterd bij de marmotten – of waren het cavia’s? – van de Wie-kent kwis. Later kwamen de 1-2-3-show onder leiding van Ted de Braak bij de KRO, de Showbizzquiz van Ron Brandsteder bij de TROS, en de shows van Willem Ruis bij de VARA. Zes of zeven miljoen kijkers waren geen uitzondering.

Vaak waren de shows gekoppeld aan goede doelen, waardoor ze deels ook werden gefinancierd. Daarnaast deden de omroepen op grote schaal aan sluikreclame. “Het mocht niet van minister Brinkman”, zegt een in het blauw gestoken stewardess als presentator Willem Ruis haar vraagt waarom ze haar logo niet draagt. Waarop de presentator de zaal luidkeels KLM laat scanderen. Maurice Koopman, toenmalig hoofd amusement van de VARA, kan er nog om grinniken.

De concurrentie tussen omroepen om de kijkcijfers was groot. De decors werden steeds extravaganter, de prijzen groter, de presentatoren belangrijker. Zo besloot de VARA in een gigantische circustent met de Willem Ruisshow door het land te trekken. Een avontuur dat bakken met geld kostte.

Nu Den Haag discussieert over amusement bij de publieke omroep gaat Andere Tijden terug naar de hoogtijdagen van het amusement op televisie, de periode dat alles kon en alles mocht.

Uitzending: zaterdag 23 januari, 21.20 uur, NPO 2.

Bron: NTR/Broadcast Magazine

Bericht delen