dinsdag 16 januari 2018

Radiodrama krijgt impuls Nederlandse schrijvers

Deze zomer beginnen twaalf literaire auteurs te werken aan radiodrama onder de gemeenschappelijke titel Hoe Mohammed verdween uit Ulst. Willem Jan Otten, Margriet de Moor, Joost Zwagerman, Manon Uphoff en anderen schrijven een scenario in opdracht van de VPRO en gefinancierd door het Mediafonds.

Eerder al, in maart, aanvaardden Esther Gerritsen, Kaweh Modiri, Ilja Leonard Pfeijffer, Wanda Reisel, Christiaan Weijts en Maartje Wortel een opdracht voor nieuw radiodrama – een samenwerking van het Nederlands Letterenfonds, het Mediafonds en drie omroepen.

Radiodrama dreigde in Nederland in de marge te raken, maar lijkt de laatste jaren, gestimuleerd door het Mediafonds, een wedergeboorte te beleven. Directeur van het Mediafonds Hans Maarten van den Brink: “Audiodrama is in Nederland nooit helemaal serieus genomen als literair genre, anders dan in de ons omringende landen. Het stimuleren van het genre is niet alleen van belang voor de luisteraar, maar sluit ook aan bij een noodzakelijke heroriëntatie van literaire auteurs op hun beroepspraktijk en manieren om het publiek te bereiken. Uitgevers en boekhandelaren hebben het moeilijk. Gesproken woord wint ook daardoor aan belang.”

Het publiek voor radiodrama lijkt klein, maar is relatief groot vergeleken met andere literaire uitingen. Naar het op Radio 1 gereserveerde half uur in de nacht van vrijdag op zaterdag luisteren wekelijks zo’n 150.000 mensen. Het genre vindt inmiddels ook zijn weg via Woord.nl, het nieuwe online platform voor verhalende radio. Woord.nl is een initiatief van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Mediafonds, ontwikkeld en uitgevoerd door de VPRO. Het initiatief biedt naast drama plaats aan bijzondere reportages, documentaires, poëzie en live story telling.

Bron: Mediafonds

Bericht delen