dinsdag 16 januari 2018

Laurens Borst: ‘Ophef over journalistieke programma's onnodig’

Laurens Borst, zendermanager NPO Radio 1, reageert op de ophef die is ontstaan naar aanleiding van het gelekte concept Jaarplan Radio 2018. Er klopt volgens Borst weinig van.

Onze publieke nieuws en sportzender NPO Radio 1 is al jaren voor veel mensen iedere dag een belangrijke bron van informatie. Veel luisteraars staan ’s ochtends op met het Radio 1 Journaal van Jurgen van den Berg en gaan na ‘Met het oog op morgen’ weer naar bed. En in het weekend laten ze zich verrassen door mooie klassiekers en verdiepende kwaliteitsprogramma’s als Vroege Vogels, Langs de Lijn, De Taalstaat, Kamerbreed en de onderzoeksjournalistieke programma’s als Reporter Radio en Argos. Dat laatste programma won vorige week nog de onder radiomakers felbegeerde Zilveren Reissmicrofoon.

NPO Radio 1 bereikt wekelijks 2,5 miljoen luisteraars dankzij de vele mooie programma’s die door alle omroepen en hun makers met liefde en vakmanschap worden samengesteld. Kortom, een bruisende nieuwszender waar ik trots op ben. Maar belangrijker dan mijn trots is de rol die NPO Radio 1 binnen de publieke omroep speelt in het verschralende journalistieke medialandschap. Steeds meer media fuseren of verdwijnen voorgoed en ondertussen rukt het fakenieuws ook nog eens op. De journalistieke rol als waakhond van de democratie wordt voor Radio 1 daarmee steeds groter. Daar zijn we ons goed van bewust!

Mede daarom staat bij NPO Radio 1 ‘hoor en wederhoor’ hoog in ’t vaandel. Als je betrouwbaar wilt zijn dan is het een voorwaarde om dit journalistieke begrip zo goed en zo vaak mogelijk als het kan toe te passen in het dagelijks werk. We noemen dat in onze eigen uitingen op de zender ‘NPO Radio 1: Het nieuws van alle kanten’. En we proberen deze slogan iedere dag weer opnieuw waar te maken.

De afgelopen dagen stond NPO Radio 1 zelf nogal in de belangstelling van de media. Het concept jaarplan voor 2018 was ‘gelekt’ naar de pers. Als je de lekken en geruchten zou moeten geloven, gaat in 2018 flink het mes in de onderzoekjournalistiek bij Radio 1. De kritiek op dat vermeende plan was niet mals, van collega’s, van journalistieke vakgenoten. En van journalistenvakbond NVJ die stelde dat het ‘enige politieke praatprogramma Kamerbreed met tijd voor verdieping’ in 2018 zou verdwijnen.

Alleen, de vork zit toch echt anders in de steel dan de berichtgeving deed vermoeden. Want we willen volgend jaar juist meer geld uittrekken voor onderzoeksjournalistiek. We willen er – lineair en online – meer plaats en tijd voor inruimen. En we willen ook ruimte maken voor vernieuwende programma’s met onderzoeksjournalistiek. Ook nieuw talent moet de kans krijgen tot de anchors en stemmen van NPO Radio 1 uit te groeien.

Kamerbreed dat verdwijnt? Integendeel, we willen Kamerbreed juist elke werkdag een half uur zendtijd geven als onderdeel van 1Vandaag. Dat is meer dan een verdubbeling! En Kamerbreed als enige verdiepende politieke programma? Dan doe je toch echt onze uitgebreide nieuwsprogrammering en de politieke verdieping van WNL’s Haagse Lobby en Opiniemakers of EO’s Dit is de dag te kort.

Voor alle duidelijkheid, het jaarplan 2018 moet in het najaar definitief worden vastgesteld. De gesprekken daarover met de omroepen lopen nog. Welke programma op welk tijdstip wordt uitgezonden, hangt af van de voorstellen die de omroepen op basis van dat jaarplan zullen doen. Het duurt dus nog even voor de hele programmering rond is. 

Maar het doel is voor mij duidelijk. Het gaat goed met NPO Radio 1. De plannen voor 2018 moeten NPO Radio 1 nog beter maken. Met meer geld en zendtijd voor onderzoekjournalistiek, met op alle werkdagen ruimte voor politieke verdiepende programma’s en het versterken van de bestaande programmering. Zodat je daar elke dag het nieuws van alle kanten voorgeschoteld krijgt. Onafhankelijk, kritisch en altijd met ruimte voor hoor en wederhoor.

Laurens Borst
Zendermanager NPO Radio 1

Bericht delen