VPRO maakt drugsnetwerken in Nederland zichtbaar
dinsdag 16 januari 2018

VPRO maakt drugsnetwerken in Nederland zichtbaar

Nederland is drugsland nummer één van Europa. Wiet zit in onze genen, coke komt binnen via de havens en xtc is zo Hollands als hagelslag. Drugs zijn overal en iedereen heeft er mee te maken – van elektriciën tot pizzakoerier. Hoe is het mogelijk dat in een gereguleerd land als Nederland op grote schaal drugs geproduceerd en verhandeld worden? De industrie biedt op vpro.nl/deindustrie een inkijkje in deze miljardenindustrie.

In de online interactieve documentaire worden drugsnetwerken in kaart gebracht en vertellen wiettelers, cokebaronnen en xtc-koeriers over de kick en de stress van het illegale werk. De persoonlijke verhalen zijn gekoppeld aan interactieve ruimtes in 3D waarbinnen de gebruiker kan navigeren, zoals een xtc-lab, villa’s voor wietteelt of smokkelcontainers in de haven. Dit biedt inzicht in de Nederlandse drugshandel op macro- en microniveau. Door je postcode in te toetsen krijg je aan jouw buurt gerelateerde nieuwsartikelen en inzicht in het drugsnetwerk. De industrie is dichterbij dan je denkt.

De industrie omvat naast de online interactieve documentaire ook radio-uitzendingen en een podcastserie. Daarnaast laat de aflevering van Andere tijden (‘Van jenever tot amfetamine’) van 11 november zien hoe oude smokkelnetwerken in Brabant de basis vormden voor de hedendaagse drugshandel. Bekijk hier de trailer van De industrie.

NPO Radio 1 zendt losse verhalen uit De industrie uit. Dit zijn intieme portretten, van onopgemerkte buren tot een ex-drugsbaron, waarmee de netwerken van de drugsindustrie komen bloot te liggen. Vanaf zondag 5 november is er elke week, zes weken lang om 21.45 uur, een aflevering te horen in Radio Doc (NTR/VPRO). De uitzendingen zijn als ook als podcastserie beschikbaar.

De industrie is een coproductie van de VPRO en Submarine Channel en is tot stand gekomen met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mediafonds en de NPO.

Bron: VPRO

Bericht delen