dinsdag 16 januari 2018

Beeld en Geluid digitaliseert 140.000 uur av-materiaal

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid bereikte afgelopen week een mijlpaal binnen de in 2007 gestarte reddingsoperatie Beelden voor de Toekomst. Beeld en Geluid digitaliseerde de afgelopen vier jaar ruim 140.000 uur audiovisueel- en filmmateriaal; van het eerste Journaal uit 1956 tot de onlangs gedigitaliseerde audio-opnames van de populaire televisieserie Ja zuster, nee zuster.

Ook werd er een miljoen foto-negatieven omgepakt en van barcodes voorzien ter voorbereiding op het digitaliseringproject. In totaal zijn er inmiddels 575.000 foto’s gedigitaliseerd. De collectie bestaat uit foto’s gemaakt tijdens televisie-opnames, maar ook foto’s van presentatoren, decors en bijvoorbeeld technische apparatuur.

Beeld en Geluid redde, eveneens binnen het project Beelden voor de Toekomst, 4330 uur aan geluidsopnames behorende bij televisie- en bioscoopfilms vanaf de jaren ’50 tot en met de jaren ’90. Een groot deel van het materiaal was namelijk onder invloed van de ongunstige klimaatcondities ‘zuur’ geworden. Door de verslechterde kwaliteit zouden de banden op den duur niet meer afspeelbaar zijn. Om deze historische opnames te kunnen behouden, werd al het geluid van acetaatdrager overgezet naar polyesterbanden.

Beelden voor de Toekomst is een gezamenlijk project van Beeld en Geluid, Eye Film Instituut Nederland, het Nationaal Archief en de Stichting Nederland Kennisland en heeft als doel om op grote schaal audiovisueel materiaal te bewaren en digitaliseren. Het project begon op 1 juli 2007 en zal naar verwachting in 2014 voltooid zijn. In totaal is er dan 91.183 uur aan videomateriaal, 22.086 uur aan film, 98.734 uur aan audiomateriaal en ruim 2,5 miljoen foto’s gedigitaliseerd en voor een groot deel weer toegankelijk voor het publiek.

Bron: Beeld en Geluid

Bericht delen