Made in Europe

Made in EuropeAan de hand van de meest uiteenlopende culturele iconen van Beethoven tot Pussy Riot, van James Joyce tot de minirok, en van Dracula tot Lego, ontrafelt schrijver Dimitri Verhulst de Europese identiteit in de nieuwe achtdelige VPRO-reisserie Made in Europe. De documentaireserie, gebaseerd op het boek van Pieter Steinz, wordt vanaf 12 februari wekelijks uitgezonden om 20.15 uur op NPO2.

In een tijd waarin Europa onder vuur ligt, en veel van zijn inwoners vraagtekens plaatsen bij zijn betekenis, gaat Dimitri Verhulst op zoek naar het culturele DNA van ons werelddeel. Verhulst blijft weg van bureaucratie en financiële crises, maar reist kriskras door het Europa dat leeft in de boeken die we lezen, de films die we zien en de muziek waarnaar we luisteren.

Made in Europe is gebaseerd op de bestseller van Pieter Steinz, een caleidoscopische reeks essays over honderden culturele iconen uit Europa. Hierbij spitst de serie zich toe op acht grote thema’s die gerelateerd zijn aan vrijheid: Rebellie, Religie, De Vrije Vrouw, Verbeelding, De Duistere Kant, Verlangen, Vernieuwing en Idealen. Made in Europe laat zich daarmee ook bekijken als een ode aan de vrije geest, aan individualiteit en aan de vrije expressie. De iconen, die in een enkel geval al eeuwenoud zijn, worden steeds in relatie met het huidige Europa belicht.

VPRO en Canvas trekken online samen op om met de reisserie Made in Europe het publiek te stimuleren niet alleen in gesprek, maar ook actief aan de slag te laten gaan met eigen culturele passies.

Regisseur: Erik Lieshout
Presentatie: Dimitri Verhulst
Producenten: Stepping Stone Producties in coproductie met de VPRO en Canvas
Deze productie kwam tot stand met steun van CoBO

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Reacties zijn gesloten.