Article header image
Article header image

2DOC: Vrouw slaat man

In de documentaire Vrouw slaat man volgt Elena Lindemans twee mannen die het slachtoffer waren van huiselijk geweld.

Van mannen wordt verwacht dat ze voor zichzelf opkomen, sterk zijn en hun vrouw beschermen. Dat ideaalbeeld is lang niet altijd werkelijkheid. Zo ondervond ook documentairemaakster Elena Lindemans. “Mannen leren van jongs af aan sterk te zijn, dat wordt ze opgelegd. Dat een vrouw een man slaat, is een hele cultuurverandering.”

Taboe
Twee jaar lang focuste Lindemans zich op het taboe. Ze voerde verkennende gesprekken met opvanghuizen en sprak 35 mannen. “Ik was het onderwerp eens in de krant tegengekomen en het greep meteen mijn belangstelling. Nederland was het eerste land met mannenopvanghuizen, dat vond ik frappant. Ik vroeg me af wat voor mannen hier kwamen en waar het taboe zit. Ik heb letterlijk op de deur van mannenopvanghuizen geklopt en mijn ideeën voor de docu voorgelegd.”

In Vrouw slaat man volgt Lindemans twee mannen: Louis en Ludwig. Zij zijn hun schaamte voorbij en durven over het onderwerp te praten. Lindemans: “Het is uiteindelijk hun missie geworden om meer bekendheid over huiselijk geweld met mannen als slachtoffer te geven. Ze hopen dat de man zich op dit punt emancipeert.”

Trots
De documentaire biedt een unieke kijk in de tot nu toe verborgen wereld van mannen die bang zijn voor hun vrouw en in een mannenopvang leren voor zichzelf op te komen. “Het taboe is groter dan ik dacht”, vertelt Lindemans. “Mannen vinden het erg lastig om ermee naar buiten, laat staan op tv, te komen. Trots speelt een rol, maar ook meer praktische zaken. Sommige mishandelde mannen hebben kinderen en willen niet dat hun ontboezeming hen schaadt.”

Als documentairemaker maakte Lindemans eerder Moeders springen niet van flats: een film over de maatschappelijke gevolgen van een streng euthanasiebeleid bij psychiatrische patiënten. Dit leidde onder meer tot een hoorzitting in de Tweede Kamer. “Het ligt natuurlijk aan het tumult wat er achter de documentaire vandaan komt, maar ik hoop dat Vrouw slaat man ook de ogen van politici opent. Laat maar komen!”

2Doc: Vrouw slaat man is op maandag 18 september om 20.55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Terug naar overzicht