Jonathan Berhane
2017 - week 49

Brand safety

Nog niet zo heel lang geleden was het voor adverteerders moeilijk te meten welk deel van het advertentiebudget de gewenste impact had. John Wanamaker, een bekende Amerikaanse handelaar verwoordde het wellicht wel het beste: “Half the money I spend on advertising is wasted; the trouble is I don’t know which half.”

Voor digital advertising en marketing gaat dit niet meer helemaal op, aangezien er ontzettend veel data beschikbaar is. Er kan met deze data veel gerichter getarget worden op een specifieke doelgroep. Natuurlijk zal waste blijven bestaan, maar budgetten kunnen nu veel effectiever, flexibeler en beter ingezet worden dan ooit tevoren.

Waar het pijnpunt nu meer ligt, is op het gebied van brand safety. Ieder vooraanstaand merk gooit liever 50% van zijn budget weg dan ooit geassocieerd worden met een negatief beeld. Wellicht luidt de quote in het huidige tijdperk als volgt: “Half the money I spend on digital advertising could be a potential PR nightmare; the trouble is I don’t know which half.” Misschien een beetje overdreven, maar er zit een duidelijke kern van waarheid in.

Vorig jaar werden op YouTube advertenties getoond rond extreem gewelddadige content; vorige week was groot nieuws dat advertenties waren te zien rond content met schaars geklede kinderen (niet seksueel getint). Gevolg: een groot aantal adverteerders haalde per direct en demonstratief in de media hun budgetten terug van YouTube.

Natuurlijk zijn er manieren om specifieke content proactief te blokkeren, zoals beeldherkenning en het scannen van de woorden, maar kun je met het tweaken van dat algoritme een 100% garantie bieden aan adverteerders? Het schaalbaar en veilig kunnen inzetten van advertising budgetten op online content is misschien wel de grootste uitdaging voor de social mediaplatforms. Ik vraag me af of 95% brand safety wel voldoende is en ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen op dit gebied.

Voor directe koppelingen in content met merken ligt dit een stuk genuanceerder. Creators worden vaak pas aangehaakt wanneer hun merkwaarden in lijn zijn met de merkwaarden van het merk. Wij adviseren en sturen onze creators daar constant in, zodat ze een betere samenwerking kunnen aangaan met merken.

Wat je steeds vaker gaat zien, is dat merken ervoor kiezen om met micro infuencers te werken. Zo kunnen creator en merk samen groeien in de samenwerking waardoor wederzijds vertrouwen ontstaat en de kans op een ‘PR nightmare’ kleiner wordt.

Jonathan Berhane
Senior Partner Manager RTL MCN