Mark van Berkel
Article-column header image
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
VorigeVolgende

#BBC1TheCode

Maandag 20 Maart 2017
Mark van Berkel

Hoera! Vandaag start om 15.15 uur (Nederlandse tijd) op BBC1 de tweede serie van mijn nieuwe daily quiz The Code.

In november 2013 stapte ik voor het eerst in Londen bij de BBC naar binnen met mijn nieuwe quizidee. Niet met een gelikte presentatie of pilot, maar gewoon met een paar kartonnen kaartjes en een viltstift. Heel simpel. Omdat de beste ideeën heel simpel uit te leggen zijn. En in het geval van een quiz ook heel simpel te spelen zijn.

Een goed nieuw spel herken je meteen als je het speelt. Gelukkig gebeurde dat ook bij mijn eerste pitch aan BBC. De mooiste reactie die ik van een BBC commissioning editor kreeg na het spelen van mijn nieuwe quizprincipe: “This is really sucking you into the game!”. Toch duurde het in totaal twee jaar voordat mijn spel vorig jaar op BBC Daytime debuteerde. In die twee jaar tijd hebben mijn Engelse producent Adam Wood en ik in totaal zes ‘office run throughs’ in hartje Londen georganiseerd voor steeds weer andere bazen van de BBC.

Onze passie en geduld werden na twee jaar beloond met een prachtige eerste serie. De reacties en ratings waren zo positief, dat we nu een tweede serie van 25 afleveringen in Manchester hebben opgenomen. BBC Daytime, producent Primal Media en ik zijn meer dan blij met het eindresultaat. Nu afwachten wat vandaag de eerste reacties van kijkers via Twitter zijn. Spannend! Ik laat het u morgen weten…

Mark van Berkel
Format creator BBC1 The Code