Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus
Article-column header image
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
VorigeVolgende

Zonder weerstand geen ontwikkeling

Woensdag 15 Februari 2017
Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus

Radio is slow business. De luisteraar hecht aan zijn favoriete radiogewoontes en moet doorgaans wennen aan een nieuw programma of een nieuw geluid. Dat staat wel eens op gespannen voet met de opdracht die dj’s en presentatoren-in-opleiding meekrijgen. Zij moeten de toekomst van radio definiëren. 

Zij willen een volgende generatie luisteraars aanspreken en zetten daarvoor de eigen persoonlijkheid en talent, maar soms ook verse vormen en normen in. Experimenteren daar mee. Dat kan weerstand oproepen. Van bazen, collega’s, van radiocoaches of van luisteraars. Als ondernemende radiomaker moet je stevig in de schoenen staan. Leren wat nodig is, negeren wat nodig is, om professioneel jezelf te kunnen zijn.

De verbinding die een aantal NPO Radio 4-luisteraars voelt met ‘hun’ zender lijkt zo groot dat het wennen aan een ander geluid of een nieuwe aanspreekvorm zelfs tot persoonlijk ongerief kan leiden. Sinds 5 september hoor je op de klassieke publieke zender elke ochtend van vijf tot zeven uur het opleidingsprogramma Voor De Dag. Presentatietalenten Beitske, Carine, Sander en Jet zetten zich in om ook nieuwe luisteraars naar NPO Radio 4 te verleiden. Samen hebben ze afgesproken tijdens Voor De Dag het vousvoyeren los te laten. Ze spreken de luisteraar direct aan met ‘je’. Hoewel het gros van de luisteraars hier geen moeite mee heeft, leidt het bij een enkeling tot irritatie. Reden genoeg voor een brief op poten. Of drie. Soms per mail, maar vaak ook ouderwets op papier geschreven met vlijmscherpe kroontjespen. Vorige week schreef een NPO Radio 4-luisteraar dat ze pijn in haar ziel kreeg als een componistennaam verkeerd werd uitgesproken. Zo diep kan het gaan dus. Met radio. En dat is mooi, maar ingewikkeld. Die wat fanatieke luisteraars doen een stevig appèl op hoe-het-hoort en hoe-het-wil.  Soms is de aanklacht zo vilein of bijtend van toon, dat een radiotalent zich geraakt voelt en neigt tot aanpassen.

Je moet je eigen koers blijven varen, veerkrachtig blijven, je ontwikkeling pakken, veel leren dus, maar ook staan voor wie je bent en staan voor wat je maakt. Zelfs voor je fouten, want juist die maken je menselijk en echt en zorgen ervoor dat je je blijft ontwikkelingen. En luisteraars willen uiteindelijk de mens horen.  Zoals ik eerder schreef; als radiotalent kan je beter stevig in de schoenen staan, want zomaar aanpassen aan de ander betekent vaak een stuk loslaten van jezelf. Niet doen dus.

Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus