Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus
Article-column header image
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
VorigeVolgende

Summer School

Dinsdag 14 Februari 2017
Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus

In de tweede week van juli organiseren we de tweede editie van de NPO Campus Summer School. Talent van allerhande pluimage, met ambities voor NPO FunX, NPO 3FM, NPO Radio 2 of NPO Radio 4, wordt een week lang ondergedompeld in radio. Vandaag zitten we om de tafel om het schema voor die week voor te bereiden. 

Tijdens de eerste editie van de Summer School zijn we extreem ambitieus gaan plannen. Elke dag stonden minimaal twee workshops op het programma met experts uit ons vak, er was een lunch met een surprise gast en moest er geoefend worden in één van de studio’s. Techniek, muziek, vormgeving, interviewen, personality inzet en creativiteit waren hoofdthema’s. Tijdens het evalueren bleek dat nagenoeg alle talenten geïnspireerd, tevreden en volledig afgepeigerd het weekend ingingen. De eerste boodschap aan ons: het mag een beetje minder. De tweede: we willen meer doen in de studio.

Voor ons ligt een leeg schema. Daarnaast een lange lijst met ideeën voor workshops. Kill your darlings is hier aan de orde. We reserveren een extra studio, misschien wel twee, waardoor we met groepen kunnen werken en er meer studiotijd beschikbaar is, we bellen beoogde experts/coaches en beginnen ons te verheugen op deze week. Zo leuk als de vorige editie wordt het nooit meer. Of wel? Feit is dat radiomensen doorgaans gedreven, creatief en gretig zijn. Leuk dus.

Het maken van vlieguren op radio is belangrijk voor de ontwikkeling van een talent. Voor het vinden van een eigen vorm, maar ook voor het beheersen van de techniek moet je veel oefenen, veel doen, veel spelen en belachelijk veel fouten durven maken. Het leggen van een stevige basis, waarop die ervaring kan bloeien loont, zo leerden we van de Summer School bootcamp 2016. De dertien jonge radiomakers die toen deelnamen hebben flinke stappen in radio-ontwikkeling gemaakt. Negen van hen maken op dit moment radio in de NPO Campus-nachten. Daar ben ik trots op.

Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus