Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus
Article-column header image
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
VorigeVolgende

Honderd manieren om een plaat aan te kondigen

Vrijdag 17 Februari 2017
Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus

Zet drie dj’s bij elkaar en het gaat direct over radio en over muziek. Altijd. Zet je ze achter een radio-set, dan gaan ze spelen met radio en muziek. Veel foute platen draaien. En persifleren. Een beetje nerdy is het wel. De grote dj’s van weleer, die met veel vet in de stem programma’s maakten, zijn standaard onderdeel van het repertoire. Zij waren voorbeelden van hoe het toen wel en hoe nu niet meer werkt. En ze zijn door de nieuwe generatie dj’s tot in de detail geanalyseerd. 

Het vak van dj is onderhevig aan verandering. De ronkende stemmen hebben minder waarde gekregen, de personality en echtheid werden belangrijk. Radio evolueert met de luisteraar. Wie een goede dj is, bepaalt de luisteraar. Maar wat je in huis moet hebben om ooit dat predicaat te verdienen, is een unieke combinatie van persoonlijkheid, talent, stem, creativiteit, timing, oprechte liefde voor muziek en hard werken. Wie denkt dat een dj de studio ingaat, spontaan wat plaatjes af- en aankondigt, heeft het hartstikke mis. Een dj verkoopt de droom dat radio maken eenvoudig en spontaan is. Alsof het niets voorstelt en geen werk is. Dat is het wel. Soms is het zelfs meer. Dan wordt het kunst. De radiomakers die dit niveau bereiken zetten nieuwe vormen in, herdefiniëren het vak en zijn eindeloos creatief.

“Op hoeveel manieren kun je een plaat aankondigen?”, vroeg ik ooit twee dj’s. Vol enthousiasme begonnen ze direct met suggesties. Misschien wel honderd. Moeten we die niet eens gaan verzamelen? Honderd manieren om dezelfde plaat aan te kondigen. Dj’s uitdagen hun inbreng te leveren en te ervaren wat voor creatief vak radiomaken is. Dan maken we daar een online mini-museum van. Voor radionerds. Dat lijkt me duidelijk.

Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus