Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus
Article-column header image
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
VorigeVolgende

Demo Day

Maandag 13 Februari 2017
Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus

Vandaag is Demo Day. We hebben behoorlijk wat demo’s ontvangen van radiomakers die hopen op een toekomst op één van de publieke zenders. Die demo’s roepen om beluisterd, beoordeeld, teruggekoppeld te worden. Samen met Timo Kamst, de opleidingscoördinator, plan ik elke week een uur om te horen wat ambitieuze radiopresentatoren inzetten om opgenomen te worden in de publieke radioschool NPO Campus. 

Vandaag staat ruim drie uur geblokt om een flinke lijst demo’s door te nemen; Demo Day dus. Het insturen van een demo of een YouTube filmpje is een beproefde manier om van jezelf te laten horen. Een serieuze demo wordt door ons zorgvuldig beantwoord, waarbij suggesties voor de persoonlijke radio-ontwikkeling worden gedaan. Ik benadruk het woord ‘serieus’ bewust in bovenstaande zin, want sjonge, wat horen we soms een gemakzuchtige flauwekul.

Vooral jongens sturen demo’s in; jongens met radiobloed, vaak al aan de slag bij een lokaal station en met een enorme passie voor het medium. In het verleden waren de radiostations maximaal het speelterrein van deze mannen. Als publieke omroep wil je niet alleen hun verhalen horen, maar ook van bijvoorbeeld meiden en jongeren met een multiculturele achtergrond. De afgelopen jaren hebben veel vrouwen hun weg naar de publieke zenders gevonden. Ze komen meestal met een omweg bij radio terecht, via de journalistiek, de televisie of via een redactie. Sporadisch ontvangen we een demo van een vrouw. Tenzij ze aan de slag wil in de opleiding van NPO Radio 4. Opmerkelijk is dat juist voor de klassieke zender vrouwen een demo als visitekaartje afgeven.

Jongeren met een multiculturele achtergrond ontmoeten we op andere plaatsen. De FunX Talent Days bijvoorbeeld of tijdens de workshops die we op HBO-opleidingen doen. Het maakt ons niet uit hoe jongeren de weg naar radio vinden, als ze die maar vinden. Als je een eigen verhaal hebt, een passie voor radio en muziek, willen we van je horen en kijken of je het in huis hebt om voor NPO Campus op één van de publieke zenders aan de slag te kunnen. En horen we je hopelijk tijdens een Demo Day.

Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus