Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus
Article-column header image
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
VorigeVolgende

De content jockey

Donderdag 16 Februari 2017
Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus

De tijd van ‘Een gezicht voor radio’ ligt ver achter ons. Radiomakers hoefden in het verleden niet elegant of verzorgd te zijn, want waren onzichtbaar voor hun luisteraars. Uiterlijk vertoon had geen waarde. Integendeel. Dat onzichtbaar zijn werd gekoesterd. Als luisteraar tekende je brein een beeld van je favoriete dj of presentator. En zo kon het dan zijn dat een foto van bijvoorbeeld Frits Spits heel ver af stond van dat plaatje dat je zelf had verzonnen.  

Radiomakers zijn nu volop in beeld. In de radiostudio’s draaien altijd camera’s en het publiek volgt je op tal van schermen. Geen maker waant zich onbespied.  De ene dj moet er aan wennen, de ander vindt dit part of the deal en zet het actief in voor de verbinding met het publiek. Zeker als je content wil delen, moet dat met een factor video. Met audio alleen ontstaat geen bereik.

En heb je het over delen, dan heb je het over social media. Radio en social media zijn een media-match made in heaven. De directheid en snelheid van beiden vraagt een bepaalde wendbaarheid van de maker. Een presentator op radio kan snel schakelen, communiceert  direct en houdt graag de vinger aan de pols als het gaat om muziek en actualiteit. Radio, video, social media; de dj zet ze schijnbaar moeiteloos samen in en zo is hij of zij verworden tot een cj (content jockey). Welgedoseerd en met een eigen visie wordt hij zo herkenbaar voor het publiek.

Vanuit NPO Campus organiseren we workshops zoals Visual Awareness, Transmedia Storytelling en Mobile Journalism. Alles gaat om inhoud, content en hoe je jouw verhaal vertelt. In beeld, geluid of tekens. NPO Campus leidt eigenlijk cj’s op, maar dat klinkt niet lekker, dus blijven wij ze gewoon dj’s noemen. Uiterlijk doet er gelukkig nog altijd niet zo toe. De visagist houden we hier buiten de deur.

Noëlle Beyne
Projectleider NPO Campus