Basyl de Groot
Zendermanager NPO 3FM
Article-column header image
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
VorigeVolgende

David Bowie - Changes

Maandag 12 December 2016
Basyl de Groot
Zendermanager NPO 3FM
Basyl de Groot, zendermanager NPO 3FM
Elke dag mag ik hier op deze plek iets schrijven, in de vorm van een 'column'. Dat wil gewoon zeggen dat je mag doen waar je zin in hebt. Toch?

Ik ben Basyl de Groot en sinds 1 juni de zendermanager van NPO 3FM. Ik leef op muziek. Dus als je mij de kans geeft - en dat heeft Broadcast Magazine gedaan - dan deel ik muziek met je. Te beginnen met de eerste artiest van wie ik ooit fan was: David Bowie. Ik was 14 en kocht de albums Heroes en Low, op elpee. Maar ik ben dan ook weer niet zo oud dat die platen toen net uit waren, hoor: Het waren uitverkoopjes.

Toen ik ging studeren, ging mijn studiebeurs naar de platenzaak aan de overkant van mijn studentenhuis. Ik was overgestapt op cd, maar nog steeds de uitverkoopjes, of tweedehands. Nico en Anne van de Plaatboef zagen mij vaker dan pa en ma thuis. Daarna werden het MP3’s en inmiddels is het streaming. En zo slingerde ik laatst de track van Bowie op die ik vandaag met je wil delen: Changes.

Jarenlang was ik music director van 3FM. Degene die samen met de dj’s de muziek uitkoos die op 3FM werd gedraaid. Dat is natuurlijk geen baan. Dat mag je geen werk noemen. Dat is leven op muziek. Dit jaar heb ik die baan opgegeven om op een andere manier aan de slag te gaan bij NPO 3FM, als zendermanager.

Turn and face the strange. Ch-ch-ch-changes

Dat betekent dat leven op muziek een beetje loslaten en vol aan de slag met het nieuwe. Een radiostation ombouwen naar een 'jongerenmerk'. Ik zet het tussen aanhalingstekens, omdat ik ook wel weet dat dat ook weer zo’n term is. Zo’n marketing-gedrocht. Maar het dekt voorlopig wel de lading. Want de muziek die ik wil delen, de muziek die de nieuwe Music Director van 3FM nu samen met de dj’s uitkiest, delen we al lang niet meer alleen via de radio. De nieuwe muziek, de talenten en de verhalen staan centraal. De radio is slechts een middel om die over te brengen. Wat dacht je van een mooie playlist bijvoorbeeld?

https://open.spotify.com/user/basyl/playlist/6aSnoPXDQoRs5koj4haKEy

 

Basyl de Groot