Laurens Borst
Zendermanager NPO Radio 1
Article-column header image
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
VorigeVolgende

Radiofeestje

Maandag 27 Juni 2016
Laurens Borst
Zendermanager NPO Radio 1
Laurens Borst, zendermanager NPO Radio 1
 

De verrassende uitkomst van het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk stond vrijdag vanzelfsprekend de hele dag centraal in alle programma’s van de NPO Radio 1 Sportzomer. Niet omdat het toevallig een voetballoze dag was, maar omdat het flexibele concept van de sportzomer zich bij uitstek leent om op te schalen bij belangrijke nieuwsontwikkelingen.

De titel Sportzomer betekent gelukkig niet dat het alleen over sport gaat op NPO Radio 1.Door het tijdelijk laten vervallen van een groot deel van de vaste programmering ontstaat de mogelijkheid om iedere dag de passende mix van nieuws en sport te maken. Met een aantal herkenbare vertrouwde klassiekers, maar ook met nieuwe prikkelende rubrieken als rode draad door de dag. Een programmering met alles erop en eraan: nieuws, sport, achtergronden en verdieping. Met verderop deze sportzomer wat minder politiek nieuws uit Den Haag (want dan is het zomerreces) en wat meer sport (want er is nu eenmaal een groot aantal belangrijke sportevenementen).

In 2012 was de eerste sportzomer op NPO Radio 1. Net als nu was er nog voor we begonnen al kritiek. “Belachelijk, zo’n sportzomer! Is er geen nieuws dan? ”
Eind vorige week deed het NRC een zogenaamde 'fact check' op mijn uitspraak een paar dagen eerder dat 85% van de NPO Radio 1 luisteraars de Sportzomer in 2012 '; 'buitengewoon' waardeerde. Deze uitspraak bleek op basis van representatief GfK onderzoek onder ruim duizend mensen 'grotendeels waar'.

Het bereik van die sportzomer was met vijf miljoen ook nog eens een miljoen hoger dan anders. Tachtig procent van de luisteraars vond dat er in 2016 opnieuw een NPO Radio 1 Sportzomer moest komen. Aan die wens hebben alle omroepen op NPO Radio 1 unaniem gehoor gegeven en als zendermanager ben ik trots op alle redacteuren, verslaggevers, producers en presentatoren die met hun enthousiaste inzet de NPO Radio 1 Sportzomer iedere dag tot een radiofeestje maken waarin ernst en relativering elkaar op z’n best afwisselen.

Laurens Borst