Article-column header image
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
VorigeVolgende

Wytse Vellinga

Vrijdag 29 April 2016
Journalistieke pakezels
 

Vandaag begint in Dublin de grote internationale conferentie MojoCon over Mobile Journalism. Honderden journalisten en technici van over de hele wereld komen naar de Ierse hoofdstad om meer te leren over het gebruik van de mobiele telefoon in de journalistiek. Wytse Vellinga van Omrop Fryslân is samen met Geertje Algera van KRO-NCRV spreker op het congres.

Mijn collega hijst ook de derde tas op zijn rug. In de tas zijn opschrijfblok, losse microfoons en het videolampje. Daarvoor heeft hij ook al de cameratas en het statief omgehangen. Hij gaat op pad om een reportage te maken. Hij moet twee keer lopen naar zijn auto, want ook de laptoptas en het apparaat voor de live radioverbinding moeten nog mee. De journalistieke alleskunner verlaat als een journalistieke pakezel het pand en gaat op jacht naar weer een mooi verhaal.

Toen ik elf jaar geleden aan de slag ging bij Omrop Fryslân klotste het geld bij wijze van spreken tegen de plint op. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik voor het eerst voor tv op pad ging. Ik moest de bisschop van Groningen interviewen en we gingen in een goed gevulde auto de weg op. Achter het stuur zat de cameraman en achterin een collega van de radio en, dat was echt luxe, een geluidsman. Vier man sterk waren zo een paar uur aan de slag voor een interview dat uiteindelijk nog geen kwartier duurde.
De ene na de andere bezuinigingsslag heeft het beeld nogal doen kantelen. De regionale omroepen zijn druk bezig met de ontwikkeling van de journalist 3.0. De journalist die alles zelf doet. Of het nu camerawerk is, technische verbindingen voor elkaar krijgen of camerawerk. Maar veel van de techniek is niet veranderd. Voor tv worden de verslaggevers nog altijd op pad gestuurd met een fikse camera, een zwaar statief en een krachtige laptop voor de montage. Komt daar nog radio bij, dan betekent dat ook automatisch extra apparatuur. En ziedaar de journalistieke pakezel.

Terwijl ik mijn collega meewarig nakijk, pak ik ook maar eens mijn spullen bij elkaar. Mijn microfoon en koptelefoon zitten al in de rugtas en mijn statief hangt aan de zijkant. Ik steek mijn telefoon in mijn broekzak en wandel langs de koffieautomaat naar mijn eigen auto. Ook ik moet vanaf locatie een tv-reportage filmen, monteren en versturen. En ik zal aan het einde van de middag ook kort live in de radio-uitzending moeten vertellen wat het laatste nieuws is. En toch neem ik niet al dat materiaal mee.
Ik doe alles met mijn mobiel. Ik gebruik het als camera, monteer er mijn materiaal op en verstuur het naar het systeem van Omrop Fryslân. Ook mijn bijdragen voor de radio neem ik op met de iPhone. Allemaal in dermate hoge kwaliteit, dat de kijker en luisteraar er niets van merken.
Natuurlijk, de technici horen of zien altijd wel een klein gebrek. Maar de ‘klant’ merkt het verschil niet. Bovendien hoef ik mij minder zorgen te maken over al dat materiaal en kan ik mij concentreren op het verhaal. En daar gaat het tenslotte om.
Word geen pakezel!

Wytse Vellinga, mobiel journalist / trainer Omrop Fryslân en spreker bij MojoCon in Dublin