Article-column header image
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
VorigeVolgende

Geertje Algera

Maandag 25 April 2016
Filmen voor tv, met iPhone
Dublin staat deze week in het teken van mobiele journalistiek en storytelling. De Ierse publieke omroep RTE organiseert het uitverkochte congres MojoCon. Mijn collega Wytse Vellinga (Omrop Fryslân) en ik (KRO-NCRV) zijn de Nederlandse sprekers op dit congres.

Maak jij het ook weleens mee dat je een geweldig verhaal op het spoor bent, maar dat de potentiële gast zijn of haar verhaal niet voor de camera wil vertellen? Of dat je op een nieuwslocatie bent waar geen camera’s welkom zijn, en dat je het verhaal moet maken met een stand upper maar helaas zonder de beelden die je eigenlijk had willen maken? Of maak jij het weleens mee dat het jouw programma niet lukt om een bepaalde community te bereiken, bijvoorbeeld jongeren?

Als programmamaker voor KRO-NCRV heb ik bovenstaande situaties vaak meegemaakt. Erg frustrerend! Maar de laatste twee jaar lukt het me steeds vaker om mensen voor de camera te krijgen, te filmen op locaties waar er geen tv-ploeg welkom is, en om doelgroepen te bereiken die de publieke omroep vaak niet weten te vinden. Hoe? Ik ben gaan filmen met mijn iPhone 6.Niet om goedkoper te werken, wel om gemakkelijker en sneller te werken. Niet om oude journalistiek te bedrijven met een nieuw apparaat, maar om een andersoortige journalistiek te ontdekken. En daar ben ik enthousiast over!

Deze week ben ik uitgenodigd om op MoJoCon in Dublin te vertellen over mijn ervaring als MoJo, mobiel journalist. Heel spannend, maar ook erg leuk om collega-journalisten te inspireren om verhalen te vertellen met hun mobiele telefoon. Morgen op deze plek meer over mijn ervaring als mobiel journalist.

Tot morgen!

Geertje Algera
Mobiel journalist KRO-NCRV

Voor meer informatie over MoJoCon: mojocon.rte.ie
Twitter, Facebook & Instagram: @MojoConIRL