Article-column header image
MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdagZondag
VorigeVolgende

Geert-Jan Bogaerts

Woensdag 26 Augustus 2015
Toen ik ruim een jaar geleden begon bij de VPRO, kreeg ik van kenners van het Mediapark waarschuwingen
waarin termen vielen als ‘bureaucratisch moeras’, ‘een reservaat en ‘kafkaësk doolhof’. Het viel me mee. De enige keren dat ik verdwaald raakte, was in de prachtige maar voor nieuwelingen ondoordringbare thuisbasis van de VPRO waarna steevast een vriendelijke collega me weer op het juiste pad bracht. Inmiddels weet ik er aardig de weg, dank u wel.

Gisteren was zo’n dag dat ik me weer gelukkig prees dat ik die waarschuwingen in de wind heb geslagen. Het begon in de ochtend al met een brainstorm over de toekomst van vpro.nl. Het tweetal artikelen (hier en hier) dat ik in juni schreef onder de titel ‘de dood van de website’ levert uiteraard ook bij ons intern de nodige discussie op. Want wat zou dat dan betekenen voor ons eigen vlaggenschip, vpro.nl?

Hoe gaan wij zelf om met het vraagstuk van big data, actueel vanwege een groot project rondom bezoekersgegevens dat bij NPO loopt? Hoe verhouden zich bij ons de redactionele curatie tot de door statistiek gedreven algoritmes? Essentiële vragen, waarvan de antwoorden behoorlijke praktische consequenties hebben voor onze werkwijze. Het is de moeite waard om daarover stevig door te praten.

Daarna snel door naar Eindhoven, naar de collega’s van het Medialab dat we sinds april op Strijp-S, het voormalige Philips-terrein, hebben gevestigd. Vrijdag komt een delegatie Tweede-Kamerleden op visite, die we uiteraard een goed inhoudelijk programma willen voorzetten. Vervolgens bezoek van een van de grootste Nederlandse high-tech-onderzoeksinstituten, dat onderzoeksprogramma’s heeft lopen die nauw aansluiten bij het programma van ons eigen Medialab. Een samenwerking ligt voor de hand, die we de komende tijd dan ook nader gaan onderzoeken.

En ten slotte een lange sessie met twee collega’s over een grote mediaconferentie die we volgend jaar in Strijp willen organiseren. Inspiratie voor deze conferentie is de startsessie die we bijna op de kop af een jaar geleden hadden. Wetenschappers van de TU, ontwerpers van de Design Academy, start-ups van de High-Tech Campus, en vertegenwoordigers van Eindhovens media, musea en onderwijsinstellingen presenteerden hun werk aan een forse delegatie VPRO’ers.

Die sessie trok ons over de streep om het Medialab te openen. Mediamakers, zo is onze overtuiging, hebben veel te leren van innovaties die binnen onderzoeksinstituten en onderwijsinstellingen tot stand komen. Als het Mediapark toch te veel een reservaat blijkt te zijn, hebben wij in ieder geval via ons Eindhovense bruggenhoofd een ontsnappingsroute.

Geert-Jan Bogaerts

Hoofd Digitaal VPRO