Article header image

Jan de Pijper

Onbewust of bewust duurzaam.
 

Afgelopen maandag las ik op de site van Broadcast Magazine dat RTV Oost het groenste mediabedrijf van Nederland wil worden. En als ze dat bij RTV Oost zeggen, dan zal het ze ook wel lukken, daar ken ik ze veel te goed voor. Met heel veel zaken waren zij in het verleden al de eerste die iets in gang hebben gezet. Zo waren zij de eerste die met regionale televisie begonnen, de eerste met een regionale soap, en de eerste met een twee-uurs carousel.

Bewust ‘duurzaam ondernemen' wordt tegenwoordig graag met gouden letters geschreven, maar eigenlijk is het nog beter om 'onbewust duurzaam' te ondernemen. Want dat betekent dat het pas echt in je systeem verwerkt zit. Hier moest ik vandaag aan denken toen onze nieuwste materiaalwagen afgeleverd werd.Eerder keek je nog wel eens rond naar een jong gebruikte vrachtwagen, omdat we toch niet echt veel kilometers rijden per jaar. Maar tegenwoordig zit het toch meer in je systeem om te kijken naar de nieuwste milieu normen en naar een auto met het minste brandstof gebruik. Sinds een aantal jaar zijn we hier (on)bewust mee bezig en inmiddels voldoet het grootste gedeelte van ons wagenpark aan de strengste milieu eisen. (Euro 5 en 6) En gelukkig merk je ook dat het brandstof gebruik afneemt.

Maar duurzaam (groen) ondernemen gaat natuurlijk verder dan uitstoot van vrachtwagens. Ook het creëren van een veilige werkplek en het tijdig betalen van facturen behoort bij verantwoord ondernemen. Soms word je door nieuwe regels op dergelijke zaken gewezen en soms zit dit al in je systeem. Toen ik ooit als ondernemer begon vond ik het al belangrijk dat elke binnenkomende factuur in ieder geval binnen 30 dagen betaald moest worden. Tegenwoordig is dat per wet verplicht, dus daar liepen we al 20 jaar op voor uit :-).

Maar door de invoer van de opfriscursus voor vrachtwagenchauffeurs hebben we goed gekeken wat voor ons ook passende opleidingen zijn. Hierdoor heeft een grote groep van ons team nu opleidingen gevolgd waar we in ons dagelijks werk ook wat aan hebben, zoals VCA, BHV, en ‘Het Nieuwe Rijden’.
Nederland is natuurlijk een regeltjes-land en veel dingen vinden we overdreven. Iedereen zoekt ook wel eens de grenzen op, maar toch is het goed om er af en toe over na te denken. Zo zijn we met de collega facilitaire bedrijven in gesprek over veilig werken op de vloer. Het meest gevoelige onderwerp zijn de veiligheidsschoenen. Hoe is dat inpasbaar in ons werk…
Veel meer onzichtbaar is de NEN3140 keuring. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar afgelopen voorjaar werden we hier tijdens de voorbespreking van een Talpa programma op gewezen. De opnames waren in het Theater van de Efteling, en daar geldt de regel dat elk apparaat met een stekker dat het theater binnen komt, moet voldoen aan deze keuring. Elke apparaat en elke spannings kabel moet voorzien zijn van een keuringsticker. Sindsdien hebben we een zogenaamde ‘keurmeester’ die op deze keuring moet toezien en kunnen we met ‘trots’ melden dat onze hele Multicam afdeling NEN3140 gekeurd is.

Dus zo zie je maar dat Groen-, Duurzaam-, Veilig-, Maatschappelijk verantwoord-, en Milieubewust ondernemen en werken, iets van alle dag is en we er allemaal mee bezig zijn. Vaker onzichtbaar dan zichtbaar, ondanks dat sommige mensen het graag met stickers zichtbaar willen hebben.

Jan de Pijper
Directeur/eigenaar Facility House
Terug naar overzicht